maanantai 5. maaliskuuta 2012

Oopperan tynkä: Die Walküre (1. näytös) - Sibelius-Akatemian konserttisali

Richard Wagner-kulttuuriyhdistys ilahdutti reissumiestä järjestämällä Valkyyrian 1. näytöksen konserttiesityksen Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Vaikka esitykseen oli ilmainen sisäänpääsy, niin katsojia oli vain muutamia kymmeniä. En tiedä oliko esitystä erityisemmin mainostettu missään, aivan varmasti yleisöä olisi helposti saatu enemmänkin.

Lavalla olivat sopraano Anna Danik Sieglindenä, tenori Peter Nordman Siegmundina, basso Johann Tilli Hundingina ja pianisti Hans-Otto Ehrström hoiti orkesterin virkaa. Ennen konserttia Jari Sinkkonen kertoili mitä Ringissä on tapahtunut Valkyriaan mennessä ja valotti hieman Wagnerin sidoksia psykologiaan. Sinkkosen ja Pekka Asikaisen kirjoittama Ring kirjahan löytyy jokaisen Wagneriaanin hyllystä.

Olen aikaisemmin kuullut yksittäisiä aarioita (tai ehkä on parempi käyttää sanaa katkelmia) Wagnerin oopperoista laulettuna pianon säestyksellä. Kokonainen näytös onkin varsin mielenkiintoinen kokemus. Kun lavalla ei ole toimintaa ja orkesterin värit ja vellonta ovat poissa, kiinnittää musiikkiin aivan eri tavalla huomiota. Jossain mielessä voisi vetää analogian värikuvan ja mustavalkokuvan suhteesta.

Laulajat olivat mainioita. Anna Danik ja Peter Nordman ovat molemmat RWKY:n stipendiaatteja ja Tillihän on tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtaja. Vaikka konserttiesitys olikin kyseessä, niin ehkä hieman enemmän keskinäistä kontaktia olisin kaivannut. Tillin Hunding panosti tähän sisaruksia enemmän. Kiireisin lavalla oli tietenkin pianisti Hans-Otto Ehrström, hänellä ei taukoja ollut.

Hieno kokemus, mukava puolitoistatuntinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti