sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Il trovatore - Covent Garden 2002, Rizzi, Moshinsky

Trubaduuriin tutustuminen jatkui tänään Covent Gardenissa vuonna 2002 tallennetulla esityksellä. Metropolitanin DVD:stä mainitsin pimeyden. Sama meno jatkuu rapakon tällä puolellakin, hämärässä mennään. Tällä kertaa on vähän uudempaa tekniikkaa ja mediakin on Blu-ray, joten kokonaisvaikutelma on kyllä kuvanlaadullisesti parempi. Trubaduurin juoni on varsin tietysti varsin tumma ja ohjauksiin hämäryys sopii mainiosti. Katsomossa istuen asia tietenkään haittaa, koska silmä osaa siellä mukautua olosuhteisiin. Näissä tallenteissa tahtoo vain kuva olla hieman suttuista. Sinänsä asia on merkityksetön. Elokuvissa ongelma kierretään sijoittamalla vaikkapa metsän keskelle mystinen taustavalo, jonka olemassaolon loogisuuden katsoja osaa mielessään poistaa, mutta oopperalavalle yleisön eteen tuollaista ei tietenkään voi tuoda.

Ohjaajana tässä Covent Gardenin ja Madridin Teatro Realin yhteistuotannossa on Elijah Moshinsky. Pidin ohjauksesta paljon. Ooppera oli siirretty vuoteen 1865 ja Italian itsenäisyystaistelun aikaan. Libreton teksti ei ole liian kaukana lavatapahtumista. Moshinkyn ohjauksista on aikaisemmin tuttu levyltä Metin Ariadne, josta pidin siitäkin.

Laulajat olivat Trubaduurissa myöskin erinomaisia. Manricona José Cura, kreivi Lunana Dmitri Hvorostovsky, Leonorana Verónica Villarroel ja Azucenana Yvonna Naef. Kaikki loistavia laulajia ja myös hyviä näyttelijöitä. Naefin dramaattisesta mezzosta pidin erityisesti. Villarroelin ääni on aika erikoinen, hieman karheahko ja savuinen sopraano. Jos Cura äänessä Pavarotille häviää, niin liikehdintä onkin sitten aivan eri tasolla. Hvorostovsky debytoi tässä ohjauksessa kreivi Lunan roolissa, ei voi kuin ihailla...

Carlo Rizzi johtaa orkesteria oivallisesti. Turhahan näitä esityksiä on toisiinsa verrata, mutta jos nyt pitäisi tehdä pikaisesti valinta Levinen ja Rizzin välillä, niin taitaisin ottaa kuitenkin Levinen. Huomenna valinta voisi olla toinen.

Erinomainen tallenne tämäkin. Trubaduuri on hieno ooppera, saa nähdä mitä Lahdessa siitä saadaan irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti