keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Giulio Cesare - Glyndebourne 2005, Christie, McVicar

Barokkiooppera ei ole koskaan ollut suuria suosikkejani. Loputtomilta tuntuvat kertaukset, roolihahmojen suuri lukumäärä yhdistettynä juonien yksioikoisuuteen eivät ole aiheuttaneet suurta imua. Jossain vaiheessa oli enemmän kiinnostusta kun löysin William Christien Pariisin oopperalle tekemät Rameau oopperat. Mutta yleisemmin tulee barokkioopperan pariin hakeuduttua harvemmin.

Kansallisoopperamme on ottanut kevään ohjelmistoonsa Händelin Julius Caesarin, joten oli aika palauttaa mieleen oopperan tarinaa. Omistin jo aikaisemmin Sydneyn oopperan Julius Caesar tallenteen vuodelta 1994, mutta päätin hankkia lisäksi kovasti kehutun Glyndebournen tuotannon vuodelta 2005. Kapellimestarina Glyndebournessa oli barokkispesialisti William Christie ja lavaohjaajana David McVicar.

Taltiointi on lyhykäisesti sanoen aivan mahtava. Jos pitäisi suositella videotallennetta barokkioopperasta tutustumista varten, niin se on tässä. David McVicar on siirtänyt tapahtumat hyvällä maulla parin tuhannen vuoden takaa viime vuosisadan alkupuolelle. Aikanaan Rooma oli Egyptin valloittajana ja nyt Englanti. Ohjauksessa on sopivassa suhteessa huumoria, tanssia, pukuloistoa,... kaikkea mitä tarvitaan viihdyttävään oopperailtaan. Hankin tallenteen Blu-ray version ja kuvan ja äänen laadussa ei ole valittamista.

Kaikki laulajat onnistuvat rooleissaan mainiosti. Sarah Connolly laulaa ja näyttelee hienosti nimiroolin. Anglika Kirchschlagerin Sesto on vakuuttava ja Chritophe Dumauxin Tolomeo vallanhimoinen sekopää. Danielle de Niese ei välttämättä omaa parasta barokkioopperaääntä, mutta hänen lavasäteilynsä Cleopatran roolissa on tämän tuotannon ehdoton helmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti