torstai 6. huhtikuuta 2017

Onegin revisited

Ooppera: Jevgeni Onegin - Kansallisooppera, Helsinki 2017-4-6

© 2017 Suomen Kansallisooppera / Heikki Tuuli
Tänään tarjoutui mukavasti mahdollisuus käydä katsomassa Marco Arturo Marellin mainio Jevgeni Onegin ohjaus uudestaan. Ensi-ilta valloitti minut mukaansa ja uudelleen kokeminen vain vahvisti positiivista kuvaa.

Nyt tarttui ohjauksesta silmiin lisää pieniä yksityiskohtia, jotka mukavasti aiheuttivat raikasta aivotoimintaa. Aikakerroksien kiertyminen toisiinsa ja joidenkin kohtausten lopukkeiden tulkintamahdollisuus  molemmissa ajoissa olivat hienoja havaintoja. Esimerkkinä vaikkapa Oneginin kirjeen vastaanottaminen Filipjevnan pojanpojan toimittamana. Tai kuinka loppudueton elekieli on toisintoa kirjeaarian aikavääristymästä.

Naisroolit olivat tänään samat kuin ensi-illassa. Mainio kvartetti, hienoa kuultavaa jälleen. Josef Wagner oli jälleen vakuuttava Onegin. Lenskinä lauloi tällä kertaa Tuomas Katajala, erinomainen ilta häneltä. Ruhtinas Greminin roolissa lauloi Koit Soasepp, ei hullumin laulanut hänkään.

Kyllä ilta kuluu rattoisasti tämän oopperan parissa. Vielä on esityksiä jäljellä tänä keväänä, suosittelen.

2 kommenttia:

  1. Kävin katsomassa tämän saman näytöksen. Ohjaus miellytti minuakin ja oli edelliseen Helsingissä nähtyyn versioon huikea parannus. Välillä tuntui kuitenkin, että ohjaaja vaati laulajilta liikaa. Oneginin syöksyily ja itsemurhayritykset näyttivät tahattoman koomisilta. Epäilemättä ammattinäyttelijä olisi suoriutunut näistä uskottavammin kuin ammattilaulaja. Mutta kyllä, etenkin kirjeaariassa ohjaus oli huikeaa. Ilta oli laulun juhlaa. Josef Wagner oli erinomainen, samoin Olesya Golovneva. Illan kirkkain tähti oli kuitenkin Tuomas Katajala. En ole tällaista Lenskiä kuullut koskaan, epäilemättä kelpaisi mihin tahansa maailman ooperataloon. Kerrassaan hieno produktio!

    VastaaPoista
  2. Ne itsemurhayritykset ovat minullekin se kauneusvirhe tuossa ohjauksessa. Niitä on vähän turhan monta, kyllä katumusta ja itsevihaa tapahtumasta olisi voinut ilmaista vähemmälläkin arsenaalilla.

    VastaaPoista