sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Heinrich von Herzogenberg, Brahms klooni?

Konsertti: Konserttihovi 2014-02-23

Konserttihovissa saimme tänään nauttia harvinaisemmasta kamarimusiikista; Heinrich von Herzogenbergin ensimmäisestä pianotriosta. Musisoinnin tarjosi tällä kertaa Lahtelainen Pianotrio Felix.

Konsertti alkoi tutummalla Ludwig van Beethovenin 10. viulusonaatilla opus 96. Viulisti Juhani Palola ja pianisti Tuomas Mali tarjosivat mukavan version Beethovenin viimeisestä viulusonaatista. Vaikka Beethoven ja piano ovatkin yleensä varsin keskeinen pari, niin hieman turhan varovaiselta Palolan viulunsoitto välillä tuntui. Malin soitossa draamaa oli enemmän.

Itävaltalainen Heinrich von Herzogenberg on valitettavasti jäänyt turhan vähälle huomiolle romantiikan ajan säveltäjistä. Hänen ystävyytensä Johannes Brahmsin kanssa kuuluu joidenkin mielestä turhan paljon von Herzogenbergin omasta musiikista. Ja kyllähän se on todettava tämän pianotrionkin kanssa, että varsin Brahms-henkistä tunteen paloa välillä korviin tulvii. Onko se sitten huono asia? Ei minun mielestäni. Kyllä maailmaan vellontaa mahtuu.

Von Herzogenbergin pianotrioa varten Palolan ja Malin seuraksi lavalle liittyi kolmanneksi musikantiksi sellisti Tomi Uotila. Kolmikkoa yhdistää nykyään Lahden konservatorio, jossa kaikki toimivat opettajina. Hyvin trio selviytyi romantiikan röyhelöistä. Mutta myös kolmikkona olisin kaivannut heiltä vielä enemmän heittäytymistä musiikin vietäväksi. Kun musiikista itsestään kerran löytyy intohimoa, niin samanlaista riskinottoa, säkenöivää soiton räiskähtelyä ja draamaa soisi kuulevan myös tulkinnasta. Nyt soitto soljui jouheasti eteenpäin, mutta plaaniin ei kohottu.

Mutta von Herzogenbergin musiikin kaivaminen pölyisiltä hyllyiltä konserttilavalle on hyvä asia. Jos ei muun syyn vuoksi, niin voi ainakin pohtia miksi musiikki kuulostaa siltä kun se kuulostaa?

2 kommenttia:

  1. Nyt olen iloinen, että sinulla on ollut tilaisuus jälleen kerran laajentaa laajaa musiikkikenttääsi. Heinrich von Herzogenberg on minulle aivan tuntematon, mutta otanpa selvää hänen teoksistaan. Trion jäsenistä tunnen Tuomas Malin, joka on ollut pojan pianonsoiton opettaja. Se käsitys minulla on, että hän on toiminut myös Sibelius Akatemiassa. Ainakin poika on joskus kertonut: pianossa minulla on se oma opettaja, ja se on kiva juttu. Sävellystä hänelle opettaa Tapio Nevanlinna, joka on pojan mielestä tosi hyvä ja mukava, kertakaikkiaan mainio opettaja!
    Tällä hetkellä hän on vaihto-oppilaana Saksassa prof, Wolfgang Rihmin oppilaana. (Rihmin sävellyksiä olen kuunnellut verkosta. Hän voitti joku aika sitten kansainvälisen sävellyskilpailun, tekee uutta musiikkia.) On jännä seurata pojan vaiheita, hän on vasta alkutaipaleella, mutta säveltää ahkerasti. Huomasin muuten netistä, että sinäkin olet "joutunut" kuulemaan ainakin yhden pojan sävellyksen. Nimistä ei niin väliä ainakaan tässä vaiheessa. :)

    VastaaPoista
  2. Nyt sait mielenkiintoni heräämään :) Kerro nyt nimikin, lähetä vaikkapa yksityisviesti fb:n kautta....

    VastaaPoista