keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Konsertteja: Kuhmon kamarimusiikki 2012-07-24

Tämän vuotinen Kuhmon reissu sai uljaan päätöksen kolmen konsertin voimalla. Ensimmäinen konserteista sisälsi Beethovenin viulusonaatin "Kevät" ja saman säveltäjän septeton. Viulua soitti sekä sonaatissa että septetossa Elina Vähälä. Vähälä on suosikkejani, joten odotukset olivat korkealla. Sonaatissa pianoa soitti Valeria Resjan. Resjan ei ole minua hirveästi sytyttänyt, hän tuntuu hieman varovaiselta ja kliiniseltä korvaani. Sonaatti olikin mielestäni epätasapainoinen tästä johtuen, Beethoven kun tarvitsee välillä heittäytymistä, viulusta sitä löytyi, pianosta ei. Septettissä ei sitten huomauttamista ollutkaan. Beethoven on ensimmäisiä suuria rakkauksiani.

Toisen konsertin teemana oli taasen Bach. Mutta kaikki teosvalinnat vähän kikkaillen. Aluksi kuudes soolosellosarja soitettuna tenorialttoviululla. Soittajana Thomas Riebl, mainio pelimanni. Sitten Mozartin Preludi ja fuuga d-molli KV 404a/1, joka pohjautuu Bachin BWV 853:een. Mainiosti tulkittuna Siljamari Heikiheimon, Vladimir Mendelssohnin ja Tuomas Lehdon toimesta. Seuraavana oli vuorossa Ignaz Moscheles Preludeja op. 173, jotka taasen pohjautuvat Bachin Das Wohltemperierte Klavieriin. Siinä Juhani Lagerspetz ja Marko Ylönen iloittelivat tempomittari punaisella. Väliajan jälkeen Roope Gröndahl tuli soittamaan Brahmsin sovituksen Chaconnesta ja Théodore Szánton pianosovituksen BWV 546:sta. Roope nosti osakkeitaan omassa pianopörssissäni, hienoa soittoa. Konsertin päätteeksi kuultiin vielä Mari Palon ja kahdeksan sellistin tulkitsema Villa-Lobosin Bachianas Brasileiras nro 5. Hieno konsertti tämäkin, Bach on myös suuria rakkauksiani.

Oman Kuhmon reissun päättävässä illan viimeisessä konsertissa Soile Isokoski ja Marita Viitasalo sitten räjäyttivät potin. Edellisestä Isokosken resitaalistani onkin kulunut jo useampi vuosi. Tänään ladyt olivat loistavassa iskussa. Hieno ohjelma: molemmat puolet aloitetaan suomalaisella musiikilla ja sen jälkeen Berliozia ja Straussia. Isokosken ääni sopii erityisen hienosti Straussiin. Joka on, lieneekö tarve mainita, suuria rakkauksiani. Isokoski on armoitettu tulkitsija joka kostutti ainakin minun silmäni moneen otteeseen. Ja ne korkeat, hiljaiset äänet... Isokoski ja Viitasalo ovat tehneet pitkään yhteistyötä ja se kuuluu. Nappiresitaali!

3 kommenttia:

 1. Ja nyt sitten olen ollut varjona mukana sinun toimiessasi oppaana koko Kuhmon kamarimusiikkitapahtuman juhlavien konserttien ajan. Kiitos!

  Muuan sukulaisemme on vaimonsa kanssa ollut myös tavallasi kai joka kesä k.o. juhlilla. Hän kertoi että hyvän musiikin lisäksi siellä tapaa vanhoja tuttuja ja saa uusiakin ystäviä, ja se on yksi osa virkistävästä olosta siellä.
  Poika oli viime kesänä Jumppasen oppilaana Kuhmossa. (Tänä kesänä Tanskassa). Kertoi, että epävirallinen tunne oli vallitseva, niin oppilaiden kuin yleisön ja esiintyvien taiteilijoiden jotka ajelivat pyörillä T-paidoissa, kesken. Eikä se yhtään madaltanut musiikin arvoa. (Oppilaalle on aina kai järkytys kun kunnioittamansa opettaja käy esim. vessassa. Tämän tiedän henkilökohtaisesti istuessani kerran opiskeluaikana jollakin retkellä puuseeveessä viereisellä reiällä ähkivän naisprofessorin kanssa.)

  Soile Isokoskesta sen verran, että hän on minunkin suosikkini suomalaisista naislaulajista. Vier letzte Lieder hänen esittämänään saa sydämen väpättämään milloin tahansa sitä kuunnellessa.

  Ja vielä yksi ilahduttava asia. Huomasin, että olet liittynyt lukijoihini. En löytänyt paikkaa missä olisin voinut tehdä saman sinun blogissasi. Mutta ilman sitäkin käyn ilokseni lukemassa aina kun huomaan, että on tapahtunut jotain uutta blogisi sivustolla. Vanhemmissakin tapahtumissa vaeltelen aina silloin tällöin, vaikka en merkkiä käynnistäni laittaisikaan. Se on osa tätä blogielämää, joka on minusta yleensä ottaen erittäin mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 2. Hei muuten, taidan ollakin jo lukijasi ihan virallisesti!
  Kylläpä minulla on tarkka huono näkö tai muisti. :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuo Kuhmon leppoisa henki on mahtava. Ja kaikki toimii hienosti. Esimerkiksi parkkipaikalle ajaessa on ihmisiä näyttämässä mistä löytyy vapaita paikkoja. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

  Tilaajalista löytyy tunnistelistan jälkeen. Tunnistelista on kasvanut aika pitkäksi... Maailmassa on paljon säveltäjiä ;-)

  VastaaPoista