lauantai 19. tammikuuta 2013

Renée Fleming Metin Thaïs tallenteella

Thaïs - Metropolitan Opera 2008, López-Cobos, Cox

Jules Massenetin ooppera Thaïs on aika harvoin levytetty ooppera. Audiopuolella ei ole ylitarjontaa ja kuvatallenteen muodossa taitaa olla vain kaksi vaihtoehtoa. Kun etsiskelin kansallisoopperan ohjelmistoon tutustumista varten tallennetta, niin nyt katsomani Metin version ohella tarjolla on vain muutamaa vuotta nuorempi tuotanto Torinosta. Varmaan jossain vaiheessa tulee hankittua tuo Torinonkin versio, mutta Renée Fleming nimiroolissa oli vahva valintaperuste ensimmäiselle hankinnalle.

Kun muistin virkistämiseksi kaivelin tietoja Thaïsista, niin András Battan "Ooppera"-kirja ei noteeraa Thaïsia muuten kuin Massenenen säveltäjäprofiilin yhteydessä. Siellä se saa kuvauksen "lyyrinen komedia", jonka on pakko olla paino- tai käännösvirhe. Minun huumorintajuni ei löydä Thaïsista komediaa lainkaan. Kahden päähenkilön luonteenpiirteiden vaihtuminen oopperan kuluessa ja siihen liittyvä traaginen rakkaustarina ovat pääasiassa. Pyhästä tulee maallinen ja maallisesta pyhä.

Libreton mukaan tarina tapahtuu 400-luvulla ja John Coxin tuotannossa aikakausi ei kyllä ole noin kaukana menneisyydessä. Sinänsä tuolla ei ole mitään väliä, varsinkin kun tuotanto ja ohjaus ovat aivan ok. Mutta kun kyseessä on Metropolitan Operan tuotanto, niin kannattaa hieman kohottaa kulmakarvaa. Gelb oli ollut pari vuotta peräsimessä. Tallenne on vuodelta 2008 ja ollut aikanaan nähtävissä elokuvateattereissa.

Thaïsin nimirooliin taitaa olla aika vaikea löytää sopivaa sopraanoa. Rooli ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Miessankari ei poikkeuksellisesti olekaan tenori, vaan baritoni. Tässä Metin tallenteessa pääroolit ovat erinomaisesti miehitetty. Baritonimunkkina on Thomas Hampson jonka ääni riittää rooliin hyvin. Tärkeimmän pienemmistä rooleista, Nicianin, laulaa hienosti Michael Schaden. Mutta kyllähän lavan tähtenä loistaa Renée Fleming, jolle Thaïs sopii mahtavasti. Vielä kun habituskin sopii rooliin mainiosti, niin mikäpä on Massenen oopperasta nauttiessa. Jospa Fleming laulaisi vielä Ruusuritarin marsalkattaren roolin jossain sopivassa kaupungissa, niin pieni pyhiinvaellusmatka saattaa olla edessä.

Metin Thaïs tallenteesta ei suurempia moitteita tarvitse mainita. Hieman ihmettelen miksei tallennetta ole saatavissa Blu-ray levynä? Ensimmäisen näytöksen munkkiveljeskunnan äänet tuntuivat kaikki omaavan minun korvaani hieman epämiellyttävän vibraaton, olisikohan se voinut johtua ainakin osaltaan myös mikrofoniasetteluista. Mielestäni Metin "HD"-tallenteiden äänenlaatu on parantunut vuosien myötä.

Kaikin puolin kelpo tallenne. Thaïsin ja Flemingin ystäville pakkohankinta! Mielenkiinnolla odotan mitä Töölönlahdella nähdään viikon päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti