sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kamari 21 ja Vivaldi vyörytys

Konsertti: Konserttihovi 2015-01-25

Kamari 21 piipahti taas Imatralla, tällä kertaa teemalla "Vivaldia ja vitamiineja". Lavalla oli parhaimmilllaan pieni kamariorkesteri: huilisti Kaisa Kortelainen, cembalisti Irina Zahharenkova, viulistit Irma Niskanen ja Anthony Marini, alttoviulisti Dalia Stasevska, sellistit Martti Rousi, Jonathan Roozeman ja Guadalope López-Iniquet, sekä kontrabasisti Tuomo Matero.

Kuten konsertin nimi kertoo, pääosassa oli Antonio Vivaldin musiikki. Vivaldi ei kokonaistuotantonsa puolesta kuulu suuriin suosikkeihini. Vuodenajat toki aina maistuu kunhan asialla on terhakka kokoonpano, mutta nautittuna suurempina annoksina minun korviini Vivaldin sävypaletti ja rakenneratkaisut tuntuvat hieman rajallisilta. Herran tuotantohan on kooltaan massiivinen, joten kenties kierrätyksen tunteen voi ymmärtää tuota kautta.

Kamari 21 tarjoili Vivaldin Boccherinin ja Leclairin kera ja luvattu kaamoksen piristysruiske tuli kyllä toimitettua. Martti Rousi toimi sellistin viran ohella konsertin seremoniamestarina. Rousin oppilas Jonathan Roozeman vieraili Konserttihovissa edellisen kerran nelisen vuotta sitten ja nyt 17-vuotiaan pelimannin soitto alkaa olla jo todella komeaa kuultavaa. Boccherinin sellosonaatissa duettona Rousin kanssa oli mielenkiintoisa vertailla soittajien eroja. Suomesta löytyy hurja määrä hyviä sellistejä.

Konsertin mielenkiintoisin teos omiin korviini oli Jean-Marie Leclairin sonaatti kahdelle viululle op. 12/5. Niskanen ja Marini soittivat sen todella upeasti ja muutenkin sävellys tuntui mielenkiintoiselta Vivaldien keskellä. Kortelaisen huilu toi lopuksi mukavaa värivaihtelua jousisoittimien ja cembalon sävymaisemaan.

Nimensä veroinen konserttikokemus, loistavia pelimanneja lavalla ja juuri sopivan kokoinen annos barokin sointimaisemaa. Näinköhän joku nuori, tai miksei vähän vanhempikin, sellisti lähtisi kotimaan kiertueelle esittämään Bachin soolosellosarjoja kokonaisina sarjoina? Osia kuulee kyllä, mutta luulisi kokonaisten sarjojen kanssakin yleisöä löytyvän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti