torstai 1. tammikuuta 2015

Joutsenlampi joen rannalla

Baletti: Joutsenlampi - St. Petersburg Ballet Theatre - Imatra Ballet 2015-01-01

Aluksi iloiset uuden vuoden toivotukset kaikille Tarkkaamon lukijoille! Näillä näkymin höpinät jatkuvat tänäkin vuonna. Toivottavasti kommentoijatkin pysyvät mukana menossa.

Vuoden musiikkikokemukset aloitettiin siis heti uudenvuodenpäivänä ja ihan kotikulmilla. Imatra Ballet on jatkanut yhteistyötä Pietarilaisen St. Petersburg Ballet Theatre baletin kanssa ja viimevuotinen Pähkinänsärkijä sai nyt jatkoa Joutsenlammen muodossa. Kaunis kumarrus Mirja Borgströmille, tapahtuman tuottaminen Imatralla on hatunnoston arvoinen teko.

Pähkinänsärkijään en viime vuonna ehtinyt, joten täysmittainen baletti Karelia-salin lavalla hieman arvelutti etukäteen. Kyllähän lavan koko toki rajoitti varsinkin miesten liikekieltä, mutta yllättävän hyvin vaikkapa kuusitoista joutsenta mahtuivat klassiset liikkeensä tekemään. Ei katsomossa tarvinnut pelätä tanssijan tipahtavan syliin.

Elävän musiikin puuttuminen oli kenties esityksen suurin miinus. Valitettavan usein moderneissa baleteissa joutuu nykyään tyytymään nauhoitteesiin ja nyt klassikon ollessa kyseessä tuo ankeuttaja-aspeksi korostui. Äänentoistokin tuntui hieman samealta, en tiedä johtuiko se sitten alkuperäisen äänitteen ongelmista vai salin äänentoistosta. Käsiohjelmassa olisi muuten ehdottomasti ollut syytä mainita edes äänitteellä soittava orkesteri.

St. Petersburg Ballet Theatre baletin tuotanto oli perinteisistä perinteisin ja pohjautui legendaariseen Petipa - Ivanov koreografiaan. Toivoin että loppu olisi ollut myös alkuperäinen traaginen versio, mutta valitettavasti se oli muutettu onnellisempaan versioon. Käyhän se noinkin. Lavastus oli varmaan lavan koostakin johtuen vähäinen, mutta varsin sovelias perinteiseen tuotantoon.

Pääosissa Odette/Odilena ja Siegfriedinä tanssivat tänään Anna Samostrelova ja Yuri Mirov. Komeaa tanssia, varsinkin Samostrelovan luonteen vaihto roolien välillä oli vakuuttavaa. Varsin laadukkaan tuntuinen seurue muutenkin.

Mukava alku vuodelle. Ensi vuonna tarjolla on ilmeisesti Don Quijote. Kiitos mielellään, tervetuloa uudelleen!

2 kommenttia:

  1. On kyllä tavattoman harmillista että meillä on Joutsenlammen kaltaiseen teokseen hieman liian pieni lava. Lisäksi, äänimestarina pahoittelen kohtalaisen kelpoista äänentoistoamme. Imatran Kaupungin fasiliteettina emme pysty pysymään parhaan mahdollisen teknisen kulun huipulla. Mutta on hirmu kivaa että nautit, ja tervetuloa vuoden päästä uudestaan!

    VastaaPoista
  2. Eipä tarvitse pahoitella! Mukava kokemus. Ensi vuonna uudelleen... ;)

    VastaaPoista