sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Boris Godunov Savonlinnassa

Ooppera: Boris Godunov - Savonlinnan oopperajuhlat 2015-07-11

Modest Musorgski
Kesäteatterin uusi Boris Godunov tuotanto levittää Olavinlinnan lavalle Modest Mussorgskin alkuperäisen 1869 version oopperasta. Säveltäjän kirjoittaman libreton pohjana ovat olleet Alexandr Puškinin samanniminen näytelmä ja Nikolai Karamzinin Venäjän valtion historia. Savonlinnan tuotannon ohjaajana puuhastelee saksalainen Nicola Raab.

Boris Godunov toimii draamana monella eri tasolla. Valta ja vallanhimo nousevat tietysti ensimmäisinä esille, vaikka päähenkilön suhteen ollaan jo vallanhimon jälkimainingeissa. Boris on aikanaan murhauttanut edellisen tsaarin pojan ja nyt uuden vallantavoittelijan käyttäessä tuon pojan nimeä psykologisena aseena, Boriksen omatunto herää, mieli järkkyy ja ajaa hänet kuolemaan. Eräs oopperan taso on myös kansan tarve saada itselleen johtaja, diktaattori. Onko Venäjällä mikään muuttunut viimeiseen 400 vuoteen?

Nicola Raab ja lavastaja George Souglides ratkaisevat Olavinlinnan leveän lavan ongelman rakentamalla lavan keskelle kultaisen häkin. Metaforana moinen ratkaisu on varsin kekseliäs. Kuoro, eli kansa, vaeltelee häkin ulkopuolella, kun taas häkin sisälle saavat valtaa pitävät oman lavansa. Sinänsä Raabin ohjaus ei yritä turvottaa librettoa, vaan antaa tarinan ytimille selkeän visualisoinnin. Hieno oivallus omaan makuuni oli esimerkiksi häkin ollessa vielä verhottuna tiilikankaalla, kun kansa kiertää hivellen sitä kuin Kaaban pyhää kuutiota. Uskonto ja politiikka on ollut aina tappava yhdistelmä.

Lavalla oli liinoilla peitetty puolenkymmentä patsashahmoa, joiden merkitys on hieman epäselvä. Kun Vähämielinen on kieltäytynyt rukoilemasta lapsentappajan puolesta, hän kiertää hiljalleen ympäri lavan ja paljastaa patsashahmot liinojen alta. Hahmot näyttävät olevan kultaisia patsaita jotka kuvannevat tavallista kansaa. En suoraan ymmärrä mitä Raab tahtoo tällä sanoa. Onko "tavallinen" kansa se, joka on valtion todellinen rikkaus ja sankari? Onko valtaa pitävien rikkaudet revitty kansasta?

Kyllä Raabin ohjaus on kuitenkin minun mieleeni. Varsin pienellä ja symbolisella työkalupakilla edetään. Ei minulle mitään suuria lisäoivalluksia Raabin Boriksesta tullut, mutta se mitä näkyi ja tapahtui, oli hyvällä maulla tehty.

Korville ilta olikin sitten lähes täydellistä juhlaa. Nimiosassa Matti Salminen ei esittelyjä kaipaa. Salminen on omien puheidensa mukaan lopettelemassa hiljalleen laulajauraansa ja Boris on ainakin Savonlinnassa Salmisen viimeinen uusi tuotanto. Eilinen Boris oli jälleen kerran huikeaa laulamista ja näyttelemistä.

Samaa korkeaa tasoa edustivat kyllä muutkin laulajat. Ennen oopperaa kuulimme varoituksen, että imettäjän roolin esittäjä Hilke Andersen oli flunssassa. Muutamaan otteeseen hänen äänensä olikin kadota kokomaan, toivottavasti eilinen puolikuntoesitys ei vaikuta hidastavasti hänen paranemiseensa.

Mika Pohjonen lauloi komeasti Vale-Dimitrin osan. Pohjosta joutuu nykyään kehumaan melkein kaikista rooleista jossa häntä kuulen. Hyvä Mika! Anna Immonen, yksi suosikeistani edellisissä Lappeenrannan laulukilpailuissa, lauloi hienosti Ksenian roolin. Kontratenori Artem Grutko oli mukava uusi tuttavuus Feydorin osassa. Giorgi Kirof melkein kietaisi yleisön sormensa ympärille Varlaamina. Heikki Aalto oli vakuuttava poliisi Nikitiš.

Savonlinnan oopperakuoroa ei voi liikaa kehua. Boris Godunovissa kuorolla on paljon komeaa laulettavaa. Matti Hyökki ja lapsikuoron valmentaja Leena Astikainen olivat hioneet timanttinsa täyteen loistoon.

Montussa työskenteli illan toinen legenda, Leif Segerstam. Segerstam saa parhaimmillaan puristettua orkestereista aikamoista magiaa, niin kävi eilenkin.

6 kommenttia:

  1. Kiitos, Kari, Facebook-kaveri, hienosta kirjoituksesta! Mukavasti loit myös taustaa tälle oopperalle. Ja omat mielipiteesi siitä ovat uskottavia, niin hyvin olet perillä oopperoista, muistakin kuin tästä, sinä ilmetty oopperafani. Tietävyytesi johtuu varmaan siitä että suhtaudut antaumuksella yleensä musiikkiin ja käyt sitä kuulemassa muuallakin kuin Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisu, kiitos kauniista sanoista. Nämä kirjoitukseni ovat vain mielipiteitä, eivät oikeita, eivätkä vääriä. Jokaisella meillä on omamme, eivätkä ne ole sen parempia kuin toisenkaan. Itsekin nautin muiden mielipiteiden kuulemisesta, usein vaikka en samaa mieltä itse olisikaan.

      Poista
  2. Kyllä oli mahtava Boris Savonlinnassa! Minustakin ohjaus oli onnistunut ja sopiva jäähyväisproduktioksi suurelle mestarille. Kun tsaari lopussa vajosi kansan syliin, tuntui että siinä hetkessä oli enemmänkin kuin vain tämän oopperan lopetus. Pienissäkin rooleissa kuultiin loistavia laulajia. Muutenkin tänä kesänä Oopperajuhlien laulajat olivat kautta linjan erinomaisia, eikä menneiden vuosien tapaista tason vaihtelua esiintynyt - hyvä näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että omat vierailuni Savonlinnassa jäivät tänä kesänä vain yhteen. Ensi kesäksi on onneksi jo nyt kaksi lippua varattu.

      Poista
    2. Saako udella mihin menossa? Ensi vuonna mielestäni hankala valita: Janacek lienee linnaan ilman väliaika hieman liian raskas, mutta teoksen aika hyvin tuntevana haluaisin kyllä nähdä. Otello istunee paikkaan hyvin ja konserteissa olisi mahtava Winterreise tulossa. Pitkämatkalaisena on aina vaikea sitoutua vuotta aikaisemmin, kun ei tiedä perheen lomia ja matkoja.

      Poista
    3. Nyrkkisääntö on yrittää käydä katsomassa ainakin ne joita en ole koskaan lavalla nähnyt. Ensi kesänä ovat siis vuorossa ainakin Kuolleesta talosta ja Norma. Olisi siellä muitakin mielenkiintoisia, juuri nuo mainitsemasi Otello ja Winterreise. Ja Falstaff kutkuttaa sekin...

      Poista