torstai 29. toukokuuta 2014

Keijun kuolema Ostravan illassa

Baletti: La Sylphide - Balet Národního Divadla Moravskoslezského 2014-05-29

Reissaajan Ostravan matka suosi aikataulun puolesta tällä kertaa vierailua Antonín Dvořák teatterissa. Edellisellä viikolla olisi ollut oopperaakin tarjolla, mutta tälle viikolle osui baletti La Sylphide. Ostravan ooppera- ja balettitarjonta ei ole erityisen vilkasta, näyttäisi olevan jotakuinkin yksi esitys viikossa. Antonín Dvořák teatteri näyttäisi hoitavan oopperat ja baletit ja Jiří Myron teatteri musikaalit. Taitaapa tuolla Antonín Dvořák teatterissa olla myös puheteatteriakin.

Ihan komea rakennus Antonín Dvořák teatteri on. Utelin käsiohjelmien myyjältä tietoja salista ja kuulemma paikkoja on 665. Sali on erittäin hyväkuntoinen ja tuo jotenkin minun mieleeni Latvian Kansallisoopperan Riiasta. Akustiikka tuntui hieman kuivanoloiselta, mutta tykkäsin siitäkin.

La Sylphide on yksi vanhimmista edelleen esitettävistä baleteista, se lähestyy jo hyvää vauhtia 200-vuoden ikää. Tarina on kunnon satu; skottilaisen maajussin rakastuminen keijuun. Minulle jäi hieman arvoitukseksi miksi noita ajaa keijun ja maajussin tuhoon? Oliko kaikkeen syynä vain se että James ajaa noidan ulos talostaan?

Koreografian oli tehnyt Karina Elver ja lavasteista ja puvuista vastasi Josef Jelínek. Kovin paljon perinteisemmäski ei tuotantoa varmaan voi tehdä. Mutta kaikki toimi hienosti ja ilta oli mitä viihdyttävin. Kun kerran Skotlannissa ollaan, niin miehillä ovat kiltit päällä ja välillä kaikki parikymmentä lavallaolijaa pitävät yllään skottiruudullisia hameita. Käyhän se noinkin.

Kapellimestari Jakub Klecker johti terhakkaan kuuloista orkesteria reippaasti. Välillä tuntui kyllä että vasket söivät jousiston kuuluvuutta. Olisi todella mielenkiintoista kuulla oopperaa tässä salissa. Jospa seuraavalla kerralla sitten.

Tanssijoistakaan ei ole kuin hyvää sanottavaa. (Pää)Keijun roolin tulkitsi Olga Borisová-Pračiková ja maajussi Jameksena tanssi Macbeth Konstantin Kanéra. Jos nyt välttämättä pitää jotain naristavaa löytää, niin Borisová-Pračikován hypyt olisivat saaneet olla ripauksen lentävämpiä.

Jos Ostravaan joskus eksytte, niin suosittelen lämpimästi Antonín Dvořák teatterin tarjontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti