torstai 21. helmikuuta 2013

Vaikeuksien kautta voittoon

Konsertti: Lappeenranta-sali 2013-02-21

Saimme nauttia tänään Lappeenranta-salissa kenties kahden kaikkien aikojen tunnetuimman säveltäjän musiikista. Mozartin Don Giovanni alkusoiton ja Sinfonia Concertanten ohella kuulimme Beethovenin toisen sinfonian. Jos mukaan olisi vielä lipsahtanut joku Haydnin teos, niin Wienin ensimmäinen pyhä kolminaisuus olisi ollut täydellinen. Saimaa Sinfonietan ruorissa oli tänään virolainen Andres Mustonen, minulle ennestään tuntematon musiikin moniottelija. Solistivieraina Sinfonia Concertantessa olivat veljekset Juhani ja Erkki Palola.

Konsertti alkoi Mozartin sävellyksillä ja minä olin varsin hämmästynyt kuulemastani. Musiikki ei herännyt eloon ja soitinryhmien sisäiset balanssit tuntuivat olevan hakusessa. Kun vielä solistikaksikkokin kuulosti epävarmalta korviini, oli hämmennykseni vahva. Yritin pohtia syytä kuulemaani ja ainoa mitä keksin, oli maestro Mustosen johtamistyyli. Saimaa Sinfonietta koostuu kahden kaupunginorkesterin kombinaatiosta ja kenties Mustonen oletti että orkesterin perussoinnin varmistamiseen ei olisi tarvinnut erityisesti paneutua. Ehkäpä suurempien kaarien tulkinnan ja sisääntulojen näyttämisen oheen olisi kannattanut panostaa myös yhteissoinnin hakemiseen ja rytmiseen selkeyteen. Minulle ainakin jäi konsertin Mozart osuudesta vähän tuuliajolla tunnelmat. Saimaa Sinfonietta on paljon parempi orkesteri kuin mitä konsertin ensimmäinen puolisko osoitti.

Hämmästys olikin sitten suuri väliajan jälkeen kun Beethovenin toinen sinfonia pyörähti käyntiin. Lavalla oli kuin toinen orkesteri. Kenties hitaan osan aikana oli hieman tuulahdusta ensimmäisen puolen ongelmista, mutta muuten oikein nautittava tulkinta Beethovenin kakkosesta. Onneksi onnistuminen meni näin päin ja konsertista jäi mukava loppumaku.

1 kommentti: