sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Lappeenrannan laulukilpailujen ennakkokilpailu II (2012)

Kaksi päivää Helkiö-salissa on kova koettelemus myös katsomon puolella. Vaikka penkit eivät huonot olekaan, toisen päivän iltapäivällä alkaa olla vaikea löytää mukavaa asentoa. Pikaisen laskun jälkeen taisi tulla kuunneltua 71 laulajaa. Voi mennä jokunen päivä ennen kuin laitan musiikkikirjastostani kuulumaan Julian valssiaarian Gounodin Romeosta ja Juliasta tai Sibeliuksen Säv, säv, Susan tai Var det en drömin. Nuo olivat kolme yleisintä laulua.

Sama perushavainto oli voimassa tänään kuin eilenkin. Konsonantteja oli kadoksissa monelta laulajalta. Legato on tärkeää, mutta ei se oikeuta kadottamaan sanoja ja samalla tarinaa pois. Moni on varmaan nähnyt kirjoitettuja tekstejä, ainakin englannin kielellä, jossa sanoista on jätetty vokaalit pois. Tekstiä pystyy silti lukemaan. Jos laulaessa taas pehmennetään kaikki konsonantit, niin sanat ja kieli häviävät. Ei hyvä.

Kun kerran laulukilpailusta on kysymys niin pitäähän laulajia vertailla. Tässä ennakkokilpailussa on osallistujia niin paljon, että järjestykseen laittaminen on turhaa. Kilpailijan suorituksen aikana laitoin ylös muutaman ajatuksen jokaisesta. Jos minulle jäi laulajasta positiivinen tunne ja haluaisin kuulla laulajaa varsinaisessa kilpailussa, niin merkitsin tämän muistiin. Alla ovat näiden laulajien nimet esiintymisjärjestyksessä. Monia laulajia jäi merkkaamatta sen vuoksi että heidän äänensä sävy ei välttämättä ollut mieleeni, vaikka he muuten hyvin lauloivatkin. Jos olisin tuomari, niin loppuja varsinaiseen kilpailuun selviäjiä tulisi käydä etsimään heidän joukostaan.

Toki allaolevasta listasta voisin vielä erotella erikoissuosikkeja, mutta katsotaan mihin ennakkokilpailun tuomaristo päätyy ja palataan tarkempaan ruotimiseen tammikuussa.

Tarkkaamon Like-lista:

Reetta Haavisto
Talvi-Maaria Turunen
Annuliina Ikäheimo
Jussi Juola
Niina Laitinen
Emili Losier
Eeva-Maria Kopp
Anna Michelsen
Akseli Vanamo
Matti Turunen
Heli Huuki
Jouni Bäckström
Anna Immonen
Teija Orjala
Ann-Marie Heino
Anna Maria Parkkinen
Elisabet Petsalo
Piritta Ruutikainen
Juho Punkeri
Samuli Takkula
Jere Martikainen
Laura Vire

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti