perjantai 18. marraskuuta 2011

Konsertti: Kulttuuritalo Virta 2011-11-18

Imatran taideviikon markkinointi on onnetonta. Miksi ihmeessä paikallislehdessä ei ole enemmän juttuja ja vinkkejä tulevista tapahtumista? Myönnetään että perjantai-ilta ei ole varmaankaan paras konserttipäivä, mutta alle 20 kuulijaa Anne Kaupin konsertissa on kuitenkin noloa. Ovatko musiikkiopiston opettajat puhuneet tapahtumasta? Outoa...

Edellisen kerran Anne Kauppi taisi käydä Imatralla pari vuotta sitten. Silloin ohjelmassa oli pelkkää Chopinia, tällä kertaa mukana oli J.S. Bachia ja Ligetiä. Chopinin Etydeistä kuultiin varhaisempi sarja opus 10. Bachilta Englantilainen sarja No 3 g-molli BWV 808 ja Ligetiltä Musica Ricercata VII ja kolme etydiä 2, 4 ja 5.

Anne Kauppilla on persoonallinen lähestymistapa musiikkiin ja myös konserttitilanteeseen. Hän soittaa konsertin läpi ilman väliaplodeja ja usein teosten osat lomittuvat toisiinsa, uuden alkaessa vielä edellisen loppusävelten soidessa. Kommunikointi yleisön kanssa on vilpitöntä, mutta vähän turhankin vaatimatonta.

Konsertti alkoi Bachin Englantilaisella sarjalla. Kokonaisuus oli hieman utuinen, mutta hitaampi Sarabande osa oli tosi hieno. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin Kaupin soittavan Bachia, en ole vielä varma onko hän paras säveltäjä Kaupin tyylille. Odotan silti mielenkiinnolla tulevaa. Seuraavaksi oli vuorossa osa Ligetin Musica Ricercatasta ja kolme etydiä. Ligetin pianomusiikki ei ole vielä kauhean tuttua minulle, mutta kiinnostus heräsi nyt vahvasti. Kaupin käsiin Ligeti sopi hienosti.

Konsertin päätti tusina Chopinin Etydejä. Chopinin musiikki on Kaupin kivijalka. Hänellä on ihanan persoonallinen ote Chopinin musiikkiin. En ole kaikista hänen valinnoistaan samaa mieltä, mutta arvostan paljon sitä asennetta millä hän Chopinin musiikkia lähestyy. Aivan varmasti maailmassa on teknisesti parempia soittajia, mutta sille suhteelle mikä Kaupilla ja Chopinillä on, nostan hattua.

Jos Annen konsertti sattuu lähimaille, kannattaa mennä. Nähdään siellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti