torstai 29. marraskuuta 2012

Don Carlos lumituiskun keskellä

Ooppera: Don Carlos - Kansallisooppera 2012-11-29

Kun kerran tilaisuus sattui kohdalle niin pitihän Kansallisoopperan uusi Don Carlos produktio käydä katsastamassa uudelleen. Samalla sai tuntumaa osaan toisesta miehityksestä.

Ohjauksen puolesta pysyn pääosin aikaisemmassa kannassani. Lavastus on hieno ja ohjauksen päälinjatkin tuntuvat näin toisella katsomalla enemmän ymmärrettäviltä. Mutta edelleen muutamat yksityiskohdat (esim. Ebolin huntutanssin koreografia/asusteet ja Flanderin miesten pukeminen tyhjiin kuoriin) häiritsevät minun mielessäni Verdin tarinan sisältöä.

Don Carloksena lauloi tänään nuorehko(?) tenori Orlando Niz. Kokonaissuorituksen suhteen en ole varma onko hän vielä ihan valmis Don Carloksen rooliin. Muutamaan otteeseen hieman pelotti kestääkö hänen äänensä. Toisaalta vaikkapa loppuduetto oli ihan kaunista kuultavaa. Judith Howarthia ja Mika Karesta oli edelleen mukava kuunnella. Suurinkvisiittori oli tänään Koit Soasepp. Hänen lämminsävyinen bassonsa kaipasi hieman jylhyyttä. Päivi Nisula lauloi Ebolin roolin. Hänen äänensävynsä on nykyään välillä jopa hieman pelottava korkeissa äänissä. Tommi Hakala oli tänään paremmassa iskussa kuin ensi-illassa, hienosti laulettu Rodrigo.

Vielä kun kehaisen että piippuhyllylle orkesteri kuuluu todella hyvin, niin illan oopperakokemus onkin käsitelty. Jos vain mahdollista kannattaa mennä katsomaan ja kuulemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti