lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kolmen H:n Akseli ei jätä kylmäksi

Ooppera: Akseli - Ateneum 2013-03-02

Kimmo Hakolan ja Pekka Hakon Akseli-oopperalla on haikea kunnia olla Jorma Hynnisen oopperauran viimeinen rooli. Hynninen otti jo kymmenen vuotta sitten yhteyttä Hakoon ja ehdotti oopperan aiheeksi Akseli Gallen-Kallelaa. En tiedä oliko Hynnisellä jo tuolloin mielessä päättää oopperauransa tähän rooliin, mutta tuskin parempia jäähyväisiä oopperalavalle voisi kuvitella.

Akseli on noin 65 minuuttia pitkä monologiooppera, jossa käydään läpi seitsemän kuvitteellista Akseli Gallen-Kallelan mielenmaisemaa. Hynninen ei aseta rimaa matalalle jäähyväisissään, muita laulajia ei ole ja laulettavaa on paljon. Vaikka ollaan pienessä tilassa ja pienen orkesterin kanssa, helposta roolista ei ole kysymys. Päinvastoin pieni ja intiimi tila antaa Hynniselle mahdollisuuden käyttää vielä laajakirjoisempaa sävyskaalaa äänessään.

Kimmo Hakolalta toinen uusi ooppera vuoden sisään.  La Feniceä ja Akselia ovat luonteeltaan erilaisia, Akseli yllätti laulelmahenkisyydellään. La Fenicestä sain radiolähetyksen talteen, toivottavasti Akseli olisi mahdollista saada kuulla myös jossain muodossa tallenteena, kuvan kanssa tai ilman. Avanti! kamariorkesteria johti hienosti Ville Matvejeff. Ainoa mikä hieman häiritsi oli orkesterin sijoittuminen täysin toiseen reunaan. Balanssia oli kyllä tasoitettu sähkön avulla, mutta välillä oli tunne kuin alkuaikojen Beatles levyjä kuunnellessa. Laulu tulee vasemmalta ja kaikki muu oikealta.

Vilppu Kiljusen, Kimmo Viskarin ja Jani-Matti Salon näyttämötoteutus toimii hyvin. Eipä yhden miehen show enempää kaipaa. Vielä kun tuo yksi mies on varmaan vakuuttavimpia tulkitsijoita mitä olen lavalla nähnyt. Kyllähän Akseli-ooppera henkilöityy Jorma Hynniseen. Mietin esityksen jälkeen kuka rohkenee aikanaan tarttua rooliin Hynnisen jälkeen?

Jorma Hynnisen uraa ja merkitystä suomalaiselle laulutaiteelle tuskin voi liioitella. Onneksi kuulun siihen sukupolveen joka on saanut kokea hänen esityksiään katsomosta käsin. Nyt siihen saattaa olla viimeisiä mahdollisuuksia. Ateneumin esitykset taitavat olla jo loppuunmyyty, Turkuun elokuun näytökseen on vielä lippuja saatavilla. Suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti