tiistai 24. toukokuuta 2011

Konsertti: Lappeenranta-sali 2011-05-24

Kevään päätöskonserteissa oli vuorossa Lappeenrannan kaupunginorkesteri. Konserttia kaupungintalolla edeltäneen EU-Russia Innovation Forum pre-konferenssi tapahtuman jäsenille oli taidettu varata suurin osa salin paikoista; tämä takasikin yllättäen konsertille normaalia laajemman yleisön. Runsaslukuinen yleisö saikin nauttia Tibor Bogányin johtamasta railakkaasta musiikkishowsta.

Konsertti alkoi vakavammalla ohjelmistolla joka oli sieltä tutummasta päästä. Kimalaisen lento, Mozartin A-duuri sinfonian (#29) kolme osaa, Sibeliuksen Nocturne ja Rahmanonovin Vokaliisi vakuuttivat minua jälleen kerran kaupunginorkesterin hyvästä nykytasosta. Mozart kuulosti todella hyvältä ja Vokaliisin solistina Bogányi muistutti kuinka hyvä sellisti hän onkaan. Vokaliisin aikana mietiskelin olisiko kappaleessa parempi olla myös kapellimestari solistikapellimestarin ohella. Vokaliisin romanttisen haikea sello-osa antaa mahdollisuuden, tai oikeastaan pakottaa, soittamaan välillä pulssin edellä ja takana. Nyt solisti ei voi johtaa orkesteria muuta kuin soittonsa avulla. Mitä yritän tässä purkaa sanoiksi on se, että sello pystyisi kenties elämään vielä suuremmalla vapaudella rytmin suhteen, jos orkesteri olisi kapellimestarin hoidossa.

Loppupuoli konsertista olikin sitten musiikki-iloittelua kevyemmän ohjelmiston parissa. Abreun Tico Tico, Anderssonin Plink Plank Plunk, Mustasukkaisuutta, Satumaa, Radetzky-marssi,... Orkesteri osoitti että sillä on myös svengi hallussa. Tangojen suhteen olen nirso. Olen varmaan joskus saanut sairaalassa Argentiinalaista verta, joten tangossa pitää olla vähän enemmän tulta ja tappuraa. Satumaa meni paremmin kuin Mustasukkaisuus.

Viimeistään Bogányin Formula 1 performanssi-sävellys sai yleisön hihkumaan. Mainio showmies! Plink Plank Plunk soitettiin vielä uudestaan aivan viimeisenä extra-encorena ja Bogányi siirtyi itse katsomon puolelle ja laittoi yleisön joukosta "vapaaehtoisia" johtamaan orkesteria kärpäslätkän kera.

Hieno kausi kaikkiaan kaupunginorkesterilta. Mukava päättää kausi tällaiseen hyväntuuliseen konsettiin. Syksyllä nähdään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti