keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Hynninen ja Attila Konserttihovissa

Konsertti: Konserttihovi 2015-03-25

Jorma Hynninen päätteli oopperauraansa pari vuotta sitten Kimmo Hakolan Akseli-oopperan parissa. Esiintymislavoja ei Hynninen ole kuitenkaan kokonaan jättänyt, vaan laulaa resitaaleja edelleen. Tänään saimme nauttia Imatran Konserttihovissa Sibeliuksen ja Hakolan musiikista Hynnisen ja pianisti Kristian Attilan tarjoilemina.

Konsertin alkupuoli koostui yhdeksästä Sibeliuksen laulusta ja väliajan jälkeen vuoron saivat Kimmo Hakolan Kivi-laulut. Mainio kattaus kotimaista musiikkia sadan vuoden etäisyydeltä toisistaan. Jos Hakolan Kivi-laulut eivät ole tuttuja, suosittelen tutustumista lämpimästi. Alun perin ne ovat kirjoitettua pianolle ja baritonille, mutta Hakolan oma orkesterisovitukset löytyvät tallenteena Hynnisen, Keskipohjanmaan Kamariorkesterin ja Juha Kankaan tulkitsemina.

Kristian Attila Konserttihovin Bösendorferin ohjaimissa on mainio partneri Hynniselle. Yhteiselo tuntuu saumattomalta. Mutta mitä oikeastaan voisi sanoa Jorma Hynnisestä? Hynninen on edelleenkin aikamoinen luonnonvoima. Tulkitsija; sanan parhaimmassa merkityksessä. On ihan turhaa pohtia miten ääni muuttunut iän karttuessa. Hynninen tietää tarkalleen mitä äänellään tekee ja mihin se taipuu. Tarinan kertojana hän on vertaansa vailla ja imee kuulijan tekstin sisälle. Niin kauan kun laulaja kykenee tuohon, on kaikki muu oikeastaan tarpeetonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti