keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Michael Haydnin hautajaismusiikkia

Konsertti: Michael Haydn: Requiem c-molli - Lappeen Marian kirkko, Lappeenranta 2014-04-16

Joseph Haydnin veli Michael ei nauti aivan isoveljensä veroista suosiota. Teosluettelo on kuitenkin kunnioitusta herättävä: yli 40 sinfoniaa, toistakymmentä jousikvartettoa, paljon kirkkomusiikkia. Itse olen kuullut hänen musiikkiaan elävänä vain kerran aikaisemmin, jousikvinteton jokunen vuosi sitten Kuhmossa.

Tämän iltaisen sielunmessun perusteella pikkuveljen musiikkiin voisi tutustua enemmänkin. Tarinoiden mukaan Michaelin Requiem olisi toiminut jonkinlaisena esikuvana myös Mozartin omalle Requiemille parikymmentä vuotta myöhemmin. Mozartin mahdollista fanittamista on sinänsä turha käyttää myyntivalttina Michael Haydnin Requimille. Se hoitaa oman myyntityönsä aivan hyvin itsekin. Kannattaa tutustua.

Alun perin illan konsertissa piti olla myös kaksi muuta teosta joissa urut olisivat olleet mukana. Ilmeisesti jostain syystä Marian kirkon urut olivat remontissa(!), joten tänään Requiem oli konsertin ainoa teos. Täten vain kolmen vartin pikakonsertin aikana Marian kirkon penkkikään ei onneksi saanut maallista selkääni suurempaan tuskaan.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin johdossa oli tänään taas oma maestro Tibor Bogányi. Lappeenrannassa käy vierailemassa erinomaisia kapellimestareita, mutta jotenkin aina tuntuu että Bogányi saa Lappeenrannan pelimanneista eniten irti. Jälleen hienoa kommunikointia orkesterin, kuoron ja solistien välillä. Orkesterin puolelta ykkösviulut saisivat kyllä pitää pienen profiilin korotuksen, jälleen muutamia epäpuhtauksia.

En muista nähneeni ja kuulleeni Etelä-Karjalan Klassista kuoroa näin isossa kokoonpanossa koskaan. Olisikohan laulajia ollut karvan yli 50? Hienosti kuoro lauloi; ehkei partituurissakaan ollut sitä maata vavisuttavaa fortekohtaa,  mutta muuten hienoa kuultavaa.

Solistit olivat entisiä Lappeenrannan laulukilpailujen kävijöitä. Ja komea kvartetti olikin: Reetta Haavisto ja Essi Luttinen naisääninä, Petri Bäckström ja Matti Turunen miesääninä. Kaikki hienoäänisiä laulajia, joihin toivon törmääväni vieläkin enemmän myös oopperan merkeissä. Viime kesänä Savonlinnan oopperajuhlilla Matti Turunen taisi olla mukana kaikissa käymissäni oopperoissa ja tänään oli mukava kuulla hänen soljuvaa bassoaan parin metrin etäisyydeltä.

Mukava konsertti, vaikka vähän lyhytkestoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti