lauantai 13. lokakuuta 2012

Lappeenrannan laulukilpailujen ennakkokilpailu I (2012)


Edellisissä Lappeenrannan laulukilpailuissa vuonna 2010 seurasin vain varsinaista kilpailua. Tällä kertaa ehdin mukaan myös ennakkokilpailuun. Viikonlopun aikana karsitaan yli 80 laulajan joukosta noin 30 mukaan varsinaiseen kilpailuun. Varsinainen kisahan on tammikuussa. Tuomaristolla on aikamoinen urakka ja pitkät päivät. Hattua pitää nostaa.

Kyllähän selkeitä suosikkeja nousee omallekkin listalla, mutta paljon laulajia menee "kelpo laulaja"-kategoriaan, joita onkin sitten hankalampi laittaa järjestykseen. Monilla on selvästi paljon potentiaalia, mutta kenties ääni puhkeaa kukkaan vasta myöhemmin, toivottavasti viimeistään seuraavissa kilpailuissa. Kenties fakin vaihdon tai sopivan repertuaarin löytämisen ohella.

Jo näin ennakkokilpailun alkuvaiheessa valitettavan monen laulajan kohdalla oma tykkäämiseni jää kiinni epäselvään lausumiseen. Konsonantit häviävät vokaalien vallan alle. Paria sopraanoa piti tarkkaan kuunnella vakuuttuakseen siitä että he todella laulavat italiaa ja saksaa pelkän vokaliisin sijaan.

Jännityskin paistaa monen laulajan esityksestä. Moni osaa onneksi kääntää sen edukseen, eikä anna jännityksen kireyttää ääntään. Enemmän kokemusta omaavat laulajat erottaa rennommasta olemuksesta nopeasti.

Millä ihmeellä miehet ja pojat saataisiin enemmän innostumaan laulamisesta? Tämän päivän laulajista naisia oli kaksi kertaa enemmän kuin miehiä. Pelkään että jatkoonpääsyn jälkeen suhde on vielä enemmän kallellaan. Sama naisvoittoinen trendi on tietysti vallalla koko klassisen musiikin kentällä.

Tänään kuultiin 38:aa laulajaa. Huomenna kisa jatkuu ja sen jälkeen voisin julkaista oman suosikkilistan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti