sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Konsertteja: Kuhmon kamarimusiikki 2011-07-12 - 2011-07-15

Tämän vuotinen reissu Kuhmoon sisälsi neljä konserttipäivää ja 14 konserttia. Kävin Kuhmossa ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten ja ihastus oli välitön. Kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä peräkkäisten konserttien herättämä musiikin virta muuttaa ajantajun ja vie mielen puhtaille vesille. Jos kamarimusiikki, tai itse asiassa musiikki, kiinnostaa, kannattaa käydä kokeilemassa miltä Kuhmon festivaali tuntuu. Voi olla, että sinne kaipaa aina uudelleen.

Danel-kvartetti osui onneksi esiintymään useampaan konserttiin. Todella hieno kvartetti joka on soittanut yhdessä jo parikymmentä vuotta. Tästä huolimatta (tai siitä johtuen) kvartetti onnistuu luomaan tuoreen oivaltavan tunnelman esiintymisiinsä. Yhteensoitto on yhteen sulautunutta, mutta ei kuitenkaan kliinistä. Kohokohtia omissa konserteissani olivat Beethovenin B-duuri jousikvartetto alkuperäisen suuren fuugan kera ja Brucknerin kvintetto Gotlibovichin täydentäessä kokoonpanoa.

Toinen suosikkikvartettini oli kotimainen Meta4. Tälle suhteellisen nuorelle kokoonpanolle voi ennustaa loistavaa tulevaisuutta. Sibeliuksen jousikvarteton ja Janáčekin 1. kvarteton esitykset olivat aivan mahtavia.

Pianisteista mieleenpainuvimmat olivat kenties Paavali Jumppasen intensiivinen tulkinta Beethovenin Appassionata sonaatista ja Nataša Kudritskajan osuus Tšaikovskin Romeo ja Juliassa. Hyviä jousisoittajia Kuhmo oli pullollaan. Garth Knoxin karisma ja luonnollisen rento soitto olivat ihana uusi tuttavuus.

Kokoonpanot vaihtelevat konsertista toiseen ja on mukava seurata kuinka eri kokoonpanojen kemia toimii. Joskus edetään pelkästään korvien avulla, mutta yleensä ilmeet ja vartalon kielet toimivat tulkinnan apuvälineinä.

Kuhmoa ei voi tarpeeksi suositella!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti