sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Der fliegende Holländer - De Nederlandse Opera 2010, Haenchen, Kušej

Jatketaan hellepäivien viettoa Wagnerin ja omituisten ohjausten parissa. Levyhyllystä löytyi uusi Lentävän hollantilaisen taltiointi Amsterdamista vuodelta 2010. Laulajien suhteen ollaan vakaalla pohjalla. Hollantilaisena jylisee Juha Uusitalo. Jo pelkästään hänen suorituksensa takia tallenteen hankinta on perusteltua, sen verran vakuuttava Uusitalo on roolissa. Yhdysvaltalainen Catherine Naglestad laulaa Sentan roolin. Hän on oivallinen pari Uusitalolle, sopraano jolla äänipotentiaalia tuntuu riittävän. Dalandin osan laulaja Robert Lloyd osoittaa ettei iästä ole haittaa jos ääni on kunnossa. Hän oli kuukautta vaille 70-vuotias oopperaa taltioidessa. Muutkin laulajat täyttivät paikkansa hyvin.

Optimistisesti aloitin oopperan katselun suoraan ilman tutustumista oheismateriaaliin. Virhe... Ohjauksesta vastaava Martin Kušej tulkitsee tarinaa sen verran erilaisella tavalla, että olisi ehdottomasti ollut syytä tietää etukäteen että huppupäiset Hollantilaisen miehistöksi tulkitsemani hahmot olivat ihmissalakuljetuksen kohteita. Ensimmäisen katselun aikana luulin heitä (ja Hollantilaista) joko merirosvoiksi tai terroristeiksi. Lisämateriaaliin tutustumisen jälkeen ohjaus selkeytyi huomattavasti. Tämä on valitettava ongelma usein "Regietheater" ohjausten kanssa. Jos oopperan libreton tunteminen ei riitä lavavihjeiden lisäksi tulkinnan pohjaksi, niin ollaan epävarmoilla vesillä. Tietysti jälkikäteen Hollantilaisen rahan keruu "pakolaisilta" tuntuu selkeältä vihjeeltä, mutta ensi näkemällä asian voi tulkita varsin monella tapaa.

Ohjaus luovii elintasoerojen ja kulttuuriristiriitojen vesillä. Päätarinana kahden erilaista pelastusta etsivän yksilön kohtaaminen. Loppuratkaisu on varsin erilainen (ja yksitasoinen) verrattuna alkuperäiseen versioon. Mutta joku ohjauksessa ja lavastuksessa kuitenkin minua viehätti. Lavastus on yksinkertainen, lähes minimalistinen, mutta sopii varsin hyvin ohjauksen teemoihin.

En suosittele tätä ensimmäiseksi Hollantilaiseksi. Myös puritaaneille ohjaus voi aiheuttaa ruuansulatushäiriöitä. Avoimin mielin Wagnerin musiikista nauttivat löytävät tästä tallenteesta ajatuksia pohdittavaksi. Blu-ray versiossa on kuva ja ääni ovat huippuluokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti