sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Die Tote Stadt - Opéra national du Rhin, 2001, Latham-Koenig, Korngold

Ensi viikolla on Kansallisoopperassa Die Tote Stadtin ensi-ilta, joten nyt on tutustumisvuorossa DVD-tallenne Strasbourghista kymmenen vuoden takaa. Paulin roolissa on Torsten Kerl ja Mariettana Angela Denoke. Ohjauksesta vastaa Inga Levant ja musiikinjohdosta Jan Latham-Koenig.

Heti aluksi on kehuttava Korngoldin musiikkia. Hieman yli kaksikymppisenä sävelletty ooppera on täynnä upeaa musiikkia joka tuo mieleen Straussin ja Puccinin sävelkielen. Libretto on säveltäjän ja hänen isänsä kirjoittama ja perustuu Georges Rodenbachin näytelmään Bruges-la-Morte. Tarina on matka Paulin suruun ja kaipaukseen kuollutta vaimoaan kohtaan.

Keskeinen osa tarinaa on Paulin harhanäky joka kestää puolet oopperasta. Lavastus ja ohjaus tukevat tarinan pimeitä puolia mainiosti. Ensimmäinen näytös tapahtuu "raunioituneessa" huoneessa, jonka voi jo kuvitella antavan viitteitä Paulin mielen murskautuneesta tilasta. Kolmannen näytöksen maan repeäminen ja kuolleiden nouseminen ovat vaikuttavaa teatteria. Loppu ei tällä kertaa armahda Paulia, vaan hän päättää itse päivänsä.

Torsten Kerl on hienoääninen tenori ja Angela Denoke on aivan mahtava. Todella hyvä sopraano, joka osaa myös näytellä. Die Tote Stadista ei tietääkseni ole muita DVD-julkaisuja kuin tämä. Ihmettelen kyllä miksi ei, sillä ooppera on todella hieno. Onneksi tämä ainokainen julkaisu on hyvä.

Kansallisoopperassa tähtiparina on Klaus Florian Vogt ja Camilla Nylund, joten kovat ovat odotukset sitäkin esitystä kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti