lauantai 16. lokakuuta 2010

Konsertti: Konserttihovi 2010-10-16

Sellistit valtasivat tänään Konserttihovin. Konsertti alkoi kahden sellon voimalla. Martti Rousi ja hänen oppilaansa Elisabeth Grain soittivat kaksi Vivaldin sellosonaattia. Käsittääkseni ne ovat alunperin kirjoitettu sellolle ja basso continuolle. Nyt taustasoittimena toimi pelkästään toinen sello ja lopputulos oli ilmava ja selkeä.

Seuraavaksi oli vuorossa Robert Schumannin sellokonsertto sovitettuna neljälle sellolle. Soolo-osuuden soitti Jaani Helander ja taustatrioon liittyi Rousin ja Grainin seuraksi Lauri Kankkunen. Solistin ja orkesterin supistuminen kvartetiksi muuttaa konserton luonteen täysin. Onkohan tästä olemassa levytystä kvartettina? Olisi mielenkiintoista vertailla orkesteriversiota ja kvartettia enemmänkin... Hyvältä kuullosti.

Väliajan jälkeen lavalle saapui syntymäpäiväsankari Jonathan Roozeman pianisti-isänsä Robert Roozemanin kanssa. 13 vuotta täyttävälle syntymäpäiväsankarille on vaikea ennustaa muuta kuin musiikin täyttämää tulevaisuutta. Tänä vuonna jo Turun sellokilpailun välieriin päässyt musikantti on ikäisekseen erittäin kypsä muusikko. Kannattaa laittaa nimi mieleen.

Lisää selloja lavalle! Heitor Villa-Lobosin Bachianas Brasileiras no 1 on kirjoitettu kahdeksalle sellolle. Oktetiksi jo edellä mainittujen sellistien lisäksi kokoonpanon täydensivät Barbara Musafia, Lauri Rantamoijanen ja Juuli Ilmonen. Bachianas Brasileiras no 1 koostuu kolmesta osasta joista tällä kertaa Fuga jätettiin pois. Erityisesti ihastelin Martti Rousin soittoa Modinha osassa. Kaunista...

Bachianas Brasileiras no 5:een Villa-Lobos on ottanut mukaan vielä sopraanon. Kun illan konsertissa lavalle tuli Piia Komsi, oli lavalla kaikkiaan yhdeksän sellistiä. Komsi nimittäin aloitti muusikon uransa sellistinä. No 5:en ensimmäinen osa Aria on varmaan tunnetuimpia Villa-Lobosin sävellyksiä. Tänään se kuultiin kahteen kertaan, encorena tullut toinen kerta oli ehkä vielä hieman parempi kuin ensimmäinen.

Minulle Villa-Lobos on tärkeä säveltäjä kitaramusiikin tähden. Kannattaa ehdottomasti tutustua hänen preludeihin ja etydeihin kitaralle.

Ilahduttavan runsaslukuinen yleisö sai kokea hienon konsertin Rousi/Komsi pariskunnan ja sello-oppilaiden toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti