lauantai 23. lokakuuta 2021

Lappeenrannan laulukilpailujen ennakkokilpailu I (2021)


Korona-ajan taidetyhjiössä olin unohtanut Lappeenrannan laulukilpailujen syklinkin. Onneksi havahtuminen kilvoitteluun tuli ennen lipunmyynnin alkua ja sain hankittua lippupaketin vuodenvaihteeseen. Ennakkokilpailukin sopi onneksi kalenteriin, joten loppukesä huipentuu näin tuhtiin annokseen nuoria laulajia.

Tällä kertaa ennakkokilpailuun ilmoittautujia oli 56 ja lauantain annos yleisön osalta oli 17 kandidaatin esittely. Tuomaristo käy vielä tänään läpi esityksiä tallennekandidaattien osalta ja huomenna on loppujen elävien esiintymisien vuoro.

Itselleni tämä on neljäs kerta, kun pääsen seuraamaan Lappeenrannan laulukilpailua alusta asti. En osaa ainakaan vielä tämän päivän perusteella osaa vertailla tasoa edellisiin. Ennakkokilpailussa skaala on laajempi. Nuorista laulajista osa on vielä hieman raakileita ja ennakkokilpailukin antanee hyvää kokemusta paineen alla laulamisesta. Osalla on selkeästi hieman enemmän kokemusta tai/ja näkemystä laulamisen ja esittämisen suhteen, joka kyllä käy ilmi esiintymisvarmuudesta ja asenteesta.

Ennakkokilpailuun osallistujat saavat valita yhden suomalaisen suomen- tai ruotsinkielisen laulun ja yhden ooppera-aarian. Tänä vuonna valinnat tuntuvat olevan mukavan monipuolisia. Aina ei laulun ja aarian yhdistelmä osu aivan nappiin. Vaikka toisaalta kannattaisi valita hieman eri luonteiset laulut, niin jos oma ääni ei taivu vaikkapa dramaattisempaan lauluun lyyrisen aarian ohella, niin omien vahvuuksien korostaminen teosvalinnoissa tuntuisi luontevalta.


Edelleen myös konsonanttien muistaminen olisi elintärkeää. Varmaankin laulunopettajat painottavat tekstin selkeyttä, mutta toisinaan se valitettavasti tuntuu jäävän vokaliisin hampaisiin. Konsonantit tekevät tekstistä tekstin, tarinan, jota varten koko laulu on luotu. Vokaalit sitovat konsonantit yhteen ja antavat sanoille loppuhäntää, mutta jos laulussa on teksti, suotakoon sille mahdollisuus tulla tulkituksi laulajan toimesta.

Ei lauantain annos huonolta vaikuttanut. Selkeitä omia suursuosikkeja ei vielä tullut, mutta monta hyvää laulajaa tuli jo bongattua joiden jatkoa seuraan mielenkiinnolla.

Lopuksi ravintolavinkki. Valtakadun Lalo-ravintola saa peukutuksen. Hyvää ruokaa ja mukava henkilökunta. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti