lauantai 26. syyskuuta 2020

Merirosvo ei purjehtinut Karille

Baletti: Merirosvo - Kansallisooppera 2020-9-26

© 2020 Mirka Kleemola


Yli puolen vuoden mittainen paasto elävästä musiikista päättyi tänään kansallisbaletin uutukaiseen; Merirosvoon. Alun perin lippuni oli eilisen ensi-iltaan, mutta baletin pääjohtaja vetosi niin kauniisti pandemiarajoitteiden johdosta, että siirsin lippuni suosiolla seuraavalle päivälle. 

Maskisuositustakin tuli noudatettua ja toivon todella että kun päästään Wagnerin pitkien oopperoiden pariin, ei maskeja enää tarvittaisi. Itselläni ainakin tuntui veren kaasupitoisuudet olevan jotenkin omituisessa balanssissa jo tämän pituisen istunnon jälkeen.

© 2020 Mirka Kleemola

Se ajankohtaisesta vitsauksesta ja sitten itse asian pariin. Merirosvo, eli Le Corsaire, pohjautuu Lordi Byronin runoon. Alkuperäinen runo ei ole minulle tuttu ja käsiohjelman mukaan baletti hyödyntää runoa lähinnä vain eksoottisena taustatarinana toiminnalle. Tuon voin vahvistaa kyllä omasta kokemuksestani. Vaikka näyttämöllä tarjottiin murhaa, orjakauppaa, huumeiden käyttöä ja ilmeisesti jopa lemmenkuolo (oliko se lopun laivanhylky maalla vai meren pohjassa?), niin syvällisempää luotausta ihmiselon problematiikkaan ei minuun oikein tarttunut.

Silmän ruokaa olikin sitten tarjolla oikein kunnolla. Anne-Marie Holmes on luonut koreografian Marius Petipan ja Konstantin Sergejevin pohjalta. Lavastus ja puvut on erittäin näyttäviä perinteisiin nojaten. Koreografia ei vaan puhuttele minua tunteiden kielellä. Siihen on kyllä syynä libreton köyhyys. Tanssinumerot eivät kerro tarinaa ja tunteita, vaan tuntuvagt oleva osa näyttävää lavastusta. Tanssijoita ei missään tapauksessa voi tästä syyttää, he toteuttivat kyllä hienosti koreografian koukerot.

© 2020 Roosa Oksaharju

Merirosvo tuntui tipahtavan omalla balettiasteikollani hiemaan outoon väliin. Tarina ei sisällä tarpeeksi sisäisiä jännitteitä, jotta imu tulisi sieltä. Toisaalta se ei ole abstrakti, jolloin voisi puhtaasti nauttia pelkästä liikkeen estetiikasta ja sen herättämistä tunteiden assosiaatioista.

Mutta vaikka Merirosvo tuntuu olevan hieman huttua, niin oikein makeaa ja näyttävää huttua kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti