lauantai 21. syyskuuta 2013

James Levine Don Pasqualen kimpussa

Don Pasquale, Metropolitan Opera, Levine, Schenk

Gaetano Donizettin kirjoittamien oopperoiden tarkkaa lukumäärää ei tiedetä. Wikipedia kertoo määräksi noin 75 ja määrän suuruusluokka riittää jo kunnioittavaan kulmakarvojen kohotukseen. Vaikka suurin osa oopperoista on painunut unohduksen suohon, niin parhaimmat pinnalle jääneet ovatkin sitten todellisia klassikoita.

Don Pasquale kuuluu ainakin minun mittarillani näihin klassikkoihin. Se jakaa Figaron häiden ja Sevillan parturin kanssa samanhenkisen juonen, jossa vanhemman herran lemmenasiat saavat sotkuja aikaan.

Kapellimestari James Levine johti ensimmäistä kertaa Don Pasqualen Metissä vuonna 2010, kun Otto Schenkin ohjaus otettiin ohjelmistoon uudelleen neljä vuotta ensi-iltansa jälkeen. Marraskuun 13 päivän HD lähetys on saatavilla DVD ja Blu-Ray levynä.

Laulajakaarti on oivallinen tällä tallenteella. Nimiroolissa on yhdysvaltalainen basso-baritoni John Del Carlo. Don Pasqualen veljenpoikana, Ernestona, laulaa hänen maanmiehensä tenori Matthew Polenzani. Tohtori Malatestan hahmon sisältä löytyy puolalainen baritoni Mariusz Kwiecień ja Norina neitona keimailee venäläinen sopraano Anna Netrebko.

Kaikki laulajat ovat erinomaisia näyttelijöitä ja heidän keskinäinen kemiansa on tämän tuotannon suola. Joka kohtauksesta huokuu tunne että solisteilla on hauskaa lavalla ja se ei voi olla tarttumatta katselijaan myös tallenteelta. Vaikka James Levinen selkäongelmat haittaavat hänen liikkumistaan, niin tahtipuikkoa montussa heiluttaa selvästi Donizettin musiikista nauttiva maestro.

Schenkin ohjaus Rolf Langenfassin lavasteissa toimii mainiosti. Kaikinpuolin suositeltava tallenne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti