lauantai 26. toukokuuta 2012

Konsertti: Lappeenrannan musiikkiopisto 2012-05-26

Etelä-Karjalaa hemmotellaan tänä viikonloppuna viulusonaattien voimalla. Viulisti Maaret Repo-Pohjonen ja pianisti Joonas Pohjonen soittavat konsertin sekä Lappeenrannassa, että Imatralla. Ohjelmisto on sama molemmissa konserteissa. Messiaenin Teema ja variaatiot viululle ja pianolle, Ravelin Sonaatti viululle ja pianolle ja Kimmo Kuitusen Duo viululle ja pianolle. Joutsenosta kotoisin olevan Kuitusen Duo saa näin kantaesityksensä kahden konsertin voimin.

Uuden musiikin ystävä ilahtuu tällaisesta mahdollisuudesta kuulla uusi teos useampaan kertaan. Ja vielä kun tänään iltapäivällä oli mahdollisuus piipahtaa säveltäjän pitämässä teosesittelyssä, niin harvinaista herkkua on täällä päin tarjolla.

Konsertti alkoi kahdella ranskalaisella viulu/piano-teoksella. Messiaen nuoruudentyö, teema variaatioineen, oli raikas aloitus. Jostain syystä mieleeni pullahti mielikuvia kabareestä. Ravelin viulusonaatti on hieno tuttavuus. Toisen osan blues kutittelee korvaa bitonaliteetillään ja kolmannessa osassa Maaret Repo-Pohjonen pääsee esittelemään sormiensa vikkelyyttä.

Kuitusen Duo on vaikuttava teos; sekä mitaltaan, että muodoltaan. Kesto on 40 minuutin paikkeilla, mutta pituutta ei kyllä tule paljon mietittyä, sillä teos imee kuuntelijan vahvasti imuunsa. Tuntuu aika rohkealta idealta aloittaa teos hitaalla, introvertillä osalla. Toisaalta tietenkin alussa on hyvä mahdollisuus antaa sävelkielen rauhallisesti esitellä luonteenpiirteitään. Maaret Repo-Pohjonen soittaa hienosti Kuitusen paljon huiluääniä sisältävää stemmaa. Viulu ja piano tuntuvat olevan jatkuvassa keskustelussa toistensa kanssa. Ensimmäinen mielikuva ei välttämättä ole yhteisen sanoman kertominen, vaan molemmilla on oma vahva luonteensa ja tällä omalla äänellä toisen äänen kommentointi ja tukeminen. Mielenkiintoista. Odotan innolla huomista uutta kuulemista.

2 kommenttia:

 1. Olimme Korvat Auki yhdistyksen (uutta musiikkia) Kevätkonsertissa tänään lauantaina 26.05. klo 19 Sibelius Akatemian R-talon Konserttisalissa.

  Säveltäjät, joiden musiikkia esitettiin: Anastasia Salo, Itzam Zapata, Matei Gheorghin, Kristian Kivelä, Sauli Zinovjev, Sergio Castrillón ja Harri Wessman.

  Esittäjinä ammattimuusikoita ja Sibelius Akatemian opiskelijoita (pitkä luettelo).

  Käytit sanaa "raikas" tuossa selostuksessasi. Meille nousi sama sana mieleen konsertin loputtua. Ja kun "laskeuduimme uuden musiikin taivaasta" katua alaspäin tuli tunne kuin olisimme astelleet manalaan. Kaikki nurmikot ja aukiopaikat täynnä ihmisiä juhlatunnelmissa kosteine eväineen. Yhtä melskettä ja meininkiä. Varmaan ambulansseilla käyttöä tänä yönä, niin oli riehakasta meno.

  VastaaPoista
 2. Tuo on tuttu tunne toisinaan konsertista poistuttaessa. Kontrasti juuri koetun ja ulkomaailman välillä voi olla aika suuri.

  Kuhmon kamarimusiikki on parhaita paikkoja tuolta kannalta. Rauhallinen, kaunis ympäristö ja seuraava konsertti odottamassa jo tunnin, puolentoista päästä... ;-)

  VastaaPoista