lauantai 3. joulukuuta 2011

Ooppera: Juha - Kansalliooppera 2011-12-02

Kun Mikko Franck päätti peruuttaa Suomen Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlaohjelmaan tilatun Ilkka Kuusiston Aino Ackté -oopperan esittämisen, niin korvaavaksi oopperaksi valittiin Aarre Merikannon Juha. Aino Ackté on kirjoittanut libreton Juhaan, joten Ackté linkki säilyi muutoksesta huolimatta. Kuusiston oopperan päärooli piti olla viilattu sopraano Camilla Nylundia varten. Onneksi Nylund ei kauhistunut ohjelmamuutosta ja saamme nauttia hänen laulamisestaan Marjan roolissa Juhassa.

Juhan on ohjannut Anna Kelo. Hän on siirtänyt Juhani Ahon tarinan viljavainioilta ja koskien kuohunnasta moderniin aikaan; lutuiseen maalaishuoltamoon, suurkaupungin kattohuoneistoon ja ilotaloon. Tarinan puolesta siirto istuu mainiosti. Valitettavasti libretossa on vain ehkä hieman liikaa alkuperäisen ajan kielikuvastoa, joka aiheuttaa hymyä nykypäivään siirrettynä. Vaikkapa kun Anja kertoo asuvansa Marjan lapsen kanssa saunassa, samalla kun istuu stailatun kattohuoneiston jättivuoteen reunalla. Tai kun Juhan hiihtelyä törmältä jäälle seurataan ilotalon oven takaa. Tuollaiset kun osaa päässään suodattaa siedettäviksi, niin päivitys toimii yllättävän hyvin.

Laulajat onnistuivat ensi-illassa hienosti. Tommi Hakala oli Juha, jota lavahabituksen puolesta olisi voitu vanhentaa enemmänkin. Shemeikan roolin lauloi vakuuttavasti Jyrki Anttila. Lavan ehdoton tähti oli kuitenkin Camilla Nylund, jonka ääntä voi vain ihastella. Toivottavasti hänestä tulee vakiovieras Kansallisoopperan lavalla. Toinen illan tähti oli Mikko Franck orkestereineen. Merikannnon modernia sävelkieltä kuunnellessa tuli välillä halu sulkea silmät ja nauttia vain musiikin väreistä ja rytmeistä. Onneksi tämä oli muutamaan otteeseen mahdollista välisoittojen aikana; muuten kyllä kannatti pitää silmät auki... ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti