lauantai 2. joulukuuta 2023

Saiturin joulu

 Baletti: Saiturin joulu - Kansallisooppera 2023-12-01

© 2023 Roosa Oksaharju
Kansallisbaletin uutena joulubalettina ensi-iltansa sai Saiturin joulu. Charles Dickensin kirjaan pohjautuvan tarinan on balettiversioksi konvertoinut koreografi David Bintley ja musiikin säveltänyt Sally Beamish.
Itselleni ei Dickensin tarina ollut ennakkoon tuttu, ainoa tietämykseni aiheeseen liittyen oli Carl Barksin luoman Roope Ankka hahmon nimen (Scrooge) pohjautuminen kirjan päähenkilön nimeen; Ebenezer Scrooge. Kiintymys mammonaan on myös hahmojen yhteinen luonteenpiirre.
Dickensin maailma on toki muuten tuttu muun muassa lukemattomista elokuvista ja TV-sarjoista. Baletin puvut suunnitelleen Anna Fleischlen luomukset vastasivat odotettuja mielikuvia.

Baletin synopsikseen tutustuminen ennen näytöksen alkua antoi hyvät puitteet juonen seuraamiseen. Jos ajattelee tarinan kaarta kokonaisuutena, niin tietyssä mielessä baletti haukkaa varsin ison palan, ja ehkäpä tämä on Saiturin joulu -baletin suurin heikkous. Varsinkin molempien näytösten joukkokohtaukset katumiljöineen tuntuvat hieman päälle liimatuille. Ne vastaavat klassisten balettien suurinta vitsausta, etnisiä tansseja. Saiturin tarina olisi kenties ollut vielä koskettavampi hieman leikattuna. Mutta toisaalta balettiyleisö kaivannee suuria tanssijamääriä; ymmärrän. 

© 2023 Roosa Oksaharju

Oma Saiturini heräsi eloon vasta kun siirrytään ensimmäisen aikahypyn kautta Scroogen lapsuuden maisemiin. Sinänsä liikekumppanin haamun luomat aikahypyt Scroogen luonteen muokkaajina tuovat mieleen toisen jouluklassikon, Ihmeellinen on elämä. Bintleyn koreografiassa Scrooge sukeltaa vanhojen muistojensa liikkeisiin ja katsojille annetaan mahdollisuus toimia keittiöpsykologeina ja selittää itselleen mistä Scroogen saituus ja onnettomuus johtuu.

© 2023 Roosa Oksaharju

Tunnustan jälleen kehnon tanssituntemukseni, mutta mielestäni Bintleyn koreografia ei välttämättä juhli tanssin keinoin, vaan keskittyy kertomaan tarinaa. Ehkäpä juonen luonteen ja moninaisuuden vuoksi tämä on oikea valinta.

Sally Beamishin musiikki on varsin polveilevaa ja lainaa estottomasti vanhoja joululauluja.

Kokonaiskuva uutukaisesta on positiivinen. Viihdyttävä parituntinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti