lauantai 24. elokuuta 2019

Wagneria myös nuoremmille

Musiikkinäytelmä: Lasten RING - Musiikkitalo 2019-08-23

Richard Wagnerin Niebelungin sormus kahdessa tunnissa, sovitettuna nuoremmille katsojille; miltäs kuulostaa? Bayreuthin festivaali on viime vuosina panostanut myös nuorempiin sukupolviin ja vuonna 2018 siellä tuotettiin Ringistä tiivistetty versio lapsille ja lapsenmielisille. Suomessa Kaisa Näreranta ja muut Richar Wagner Kulttuuriyhdistyksen ja Suomen Wagner -seuran stipendiaatit saivat kuningasidean tuoda tämä Ring näytille myös meille. Yhteistyö Musiikkitalon ja Helsingin Juhlaviikkojen syntyi ja lopputuloksena elokuun loppupuolella on kolme loppuunmyytyä näytöstä Musiikkitalossa.

Alkuperäinen konsepti on Katharina Wagnerin ja Markus Latschin käsialaa. Koko paketti tuotiin Bayreuthista, teksti suomennettiin ja toteutettiin kotimaisin voimin. Neljän oopperan kokonaisuudesta Lasten RINGiksi muuttuessaan on luonne muuttunut ymmärrettävästi musiikkinäytelmäksi, jossa juonenkuljetus tehdään pääosin puhutun dialogin muodossa. Balanssi musiikin/laulun ja puheen välillä on mielestäni onnistunut. Puhutun tekstin avulla on vielä helpompi ottaa nuorempia katsojia mukaan esitykseen. Tekstin käännös oli mainio, kiitos Auli Särkiö-Pitkäselle.

Aikuisten Ringiin verrattuna jää tapahtumia ja taustoja tietysti paljon pois, mutta tiivistetty versio toimii kaikinpuolin erinomaisesti. Itseäni ilahdutti eritoten loppu; Hagen saa sormuksen Siegfried vainajalta otettuaan jonkinlaisen moraaliflashbackin ja hyytyy täysin, Brünnhilde ottaa sormuksen ja pantomiimissaan pohtii kostoa Hagenille, mutta päätyy väkivallasta luopumisen olevan oikea ratkaisu.

Ei Lasten RINGistä ole kuin hyvää sanottavaa. Helsinki Chamber Orchesta Chloé Dufresnen johdolla jäi hieman lavalaatikon oven taakse, mutta soitto sujui. Solistit olivat aivan mahtavia. Lapsia olisi saanut yleisössä olla vieläkin enemmän, mutta lippujen saantia varmaan haittaa allekirjoittaneen tapaisten aikuisten suurkuluttajien innostus kaikkeen Wagneriin liittyvään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti