keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Lappeenrannan laulukilpailut 2. päivä (2019)


Lappeenrannan laulukilpailut, Lappeenranta-sali 2019-01-02

Piano huolletaan jokaisella tauolla

Lappeenrannan laulukilpailujen toinen päivä jatkui alkuerien loppujaksojen parissa. Mielestäni taso on tänä vuonna todella tasainen. Selkeitä suosikkeja on kuitenkin vaikea hakea. Alkuerissä on laulettava neljä laulua, jotka on jaoteltu eri genreihin. Yksi laulu on oltava Bachin tai Händelin aaria, yksi aaria oopperasta, operetista tai musikaalista, yksi suomalainen laulu ja yksi vapaavalintainen laulu.

Tuo Bachin/Händelin aaria tuntuu olevan hieman hankala monelle kilpailijalle. Ymmärrän hyvin tuon paikan pakollisena lauluna, puhtaat perusasiat paljastavat paljon laulajasta. Laulujen järjestyksen valinta on hankala paikka laulajille. Moni tahtoo lopettaa ooppera-aariaan, sillä saa usein hyvän loppunosteen. Moni myös laittaa tuon Bach/Händel-aarian ensimmäiseksi, mikä on aika kova paikka. Jos tilanne hieman jännittää, niin tällä tavalla se kyllä kuuluu selkeästi. Tosin nuo passio-, oratorio- tai kantaattiaariat tulevat tietysti tositilanteessakin aika kylmiltään. Ollaan saatettua istua kuoron edessä jonkun aikaa ja sitten pitää antaa parastaan. Jos Bach/Händel ei tunnu siltä omimmalta repertuaarilta, niin ehkä olisi syytä aloittaa jollain muulla. Ei käy kyllä kateeksi kilpailijoita.

Kuten sanoin, selkeitä suosikkeja on tällä kertaa hankala bongata. Yhdelle ooppera-aaria sopii loistavasti, mutta kanttaattiosuus ei välttämättä yllä samalle tasolle. Toisella taasen lied tuntuu tulevan sydämestä asti, mutta joku toinen genre taas jättää jotain hampaankoloon.

Taso ei mielestäni ole huono, mutta täysin en ole vielä oikein syttynyt kehenkään. Tämän päivän omia erikoissuosikkejani olivat Tiitus Ylipää, Jenni Hietala, Marika Hölttä, Minna-Leena Lahti ja Emil Mahjneh. Mutta kelpo laulajia olivat kaikki muutkin.

Huomenna jatketaan välierillä. Toi, toi, toi kaikille jatkajille.

Ja juuri ennen julkaisu-napin painallusta löytyvätkin välierään valitut jo laulukilpailujen sivuilta:
Hietala Jenni, sopraano
Hölttä Marika, sopraano
Koivula Alina, sopraano
Leino Annika, sopraano
Marthens Aurora, sopraano
Martikainen Jere, tenori
Nuutinen Irina, mezzosopraano
Puumala Virva, sopraano
Rantama Aku, baritoni
Rytkönen Piia, sopraano
Sammalisto-Muhonen Heta, sopraano
Takalo Johanna, sopraano
Uusitalo Henri, basso
Vänttinen Jussi, baritoni
Ylipää Tiitus, baritoni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti