lauantai 16. marraskuuta 2013

Suomalaista mielenmaisemaa peilaamassa

Konsertti: Konserttihovi 2013-11-16

Lauantaiehtoon musiikkitarjonnasta Konserttihovissa vastasivat sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian. Teemalla "Maisemakuvia Suomesta" saimme nauttia Oskar Merikannon, Heino Kasken ja Jean Sibeliuksen musiikista.

Konsertin ohjelmisto oli melkoinen hittiparaati kaikkien tuntemia klassikoita. Mielenkiintoista sinänsä että vaikkapa Merikannon Valse lente, Laatokka, tai Sibeliuksen Souvenir ja Valse triste tuntuvat olevan kaikilla jo valmiina geeneissä, mutta aika harvoin niitä itse asiassa kuulee elävinä esityksinä. Tai ainakaan oikeiden ammattilaisten soittamina. Tänään siihen aukeni mainio tilaisuus.

Sibeliuksen Malinconiaa lukuunottamatta kaikki muut sävellykset taisivat ollla sovituksia sello ja piano yhdistelmälle. Joissakin pianosävellysten laajentamisissa selloduolle hieman kiinnitin huomiota  sello- ja pianostemman turhan läheiseen suhteeseen. Mutta toisaalta se on ymmärrettävää jo sovituksen luonteeseen liittyen.

Jussi Makkosen lyyrinen ja herkkä soitto hellii korvia. Olisi mielenkiintoista kuulla häntä hieman rouheammankin musiikin parissa. Jälleen yksi suomalainen huippusellisti pitkän listan jatkoksi, hienoa. Nazig Azezianin kanssa he ovat mainio duo, joiden yhteistyö toimii komeasti.

Makkonen piti pieniä esitelmänpoikasia kappaleiden välissä kertoen teosten taustoista. Kyllähän ne syventivät konserttikokemusta, mutta muutamassa tapauksessa puheet petasivat sävellyksen tunnemaiseman turhan valmiiksi. Jo ennen ensimmäistä säveltä taisi monella kuulijalla olla pala kurkussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti