torstai 12. tammikuuta 2012

Konsertti: Lappeenrannan musiikkiopisto 2012-01-12

Tämän vuoden konserttikausi alkoi minun osaltani Lappeenrannan kaupunginorkesterin kamariyhtyeiden voimalla musiikkiopiston Helkiö-salissa. Tällä kertaa ohjelmisto oli kerätty vierailevan fagottitähden Bence Bogányin ympärille. Uudemman musiikin teoksena oli latvialaisen Peter Vasksin Puhallinkvintetto nro 1, muu ohjelmisto oli viime vuosisadan alkupuolen ranskalaista kamarimusiikkia, säveltäjinä Darius Milhaud ja Francis Poulenc.

Vasksin puhallinkvintetto on aika erikoinen teos. Sen lisänimenä on "Musik für wegziehende Vögel", englanniksi käännettynä "Music for fleeting birds". En yritä tuota kääntää suomeksi, koska sen sisältö on varsin monimerkityksellinen. Se alkaa hienosti klarinetillä hiljaisella äänellä, johon huilu ja oboe yhtyvät. Sävellys koostuu äänikuvajaksoista, joista useat päättyvät pyrähdyksiin ja häipymiin. Sävellys ottanee kantaa syntyajankohtansa (1977) Latvian poliittiseen tilanteeseen. Mielenkiintoinen sävellys, ehkä hieman myös tuon jaksomaisuutensa vanki. Mikä tietysti sekin sopii kuvaan...

Milhaudilta kuultiin kvintetto La cheminée du roi René. Kvintetto pohjautuu säveltäjän musiikkiin elokuvaa Cavalcade d'amour varten. Elokuvaa en ole nähnyt, mutta kvintetto oli omiin korviini hengeltään varsin pastoraalinen. Toiselta ranskalaiselta säveltäjältä, Francis Poulencilta, oli konsertissa kaksi sävellystä: trio ja sekstetto. Poulencin sävelkieli on näissä tarttuvaa ja aika kevyttä. Mukavaa ja helppoa kuultavaa.

Bence Bogányin seurana olivat huilisti Tiina Heinonen, oboistit Hannu Perttilä ja Mika Suihko, klarinetisti Jorma Lautanen, käyrätorvistit Matti Leppälä ja Fumi Kasama, sekä pianisti Mirka Viitola. Milhaudin kvintetto ehkä hieman kärsi aloitusnumerona, mutta muuten saatiin kuulla kelpo musisointia. Erityisesti kehun Poulencin seksteton toista osaa, hyvää soittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti